"El dia de la balena", Melcior Comes

El dia de la balena
Melcior Comes, 2023
Univers, 192 pàgines

En Martí i en Bibi són dos amics que acaben d'entrar en l'adolescència. Viuen en un nucli costaner i el seu estiu s'escola entre anades a la platja, passejos en bicicleta i petites tasques com la neteja del taxi del pare d'en Bibi. Però un bon dia la seva quotidianitat salta pels aires, just quan en Franc, germà gran d'en Bibi, pateix un accident de trànsit mentre repartia pel supermercat on fa feina En aquestes circumstàncies, en Martí, atribolat per la separació dels seus pares, decideix mentir per aconseguir la vacant, decisió que farà que la seva vida entri en una espiral que l'aboca a les profunditats de la més desordenada de les adolescències.

Ambientada en un nucli costaner del nord de Mallorca, la darrera novel·la de l'autor pobler Melcior Comes és una novel·la d'iniciació d'un jove que passa per una etapa molt complicada com a conseqüència del divorci dels seus pares i del patiment de la seva mare arran d'aquest fet. Comes explora la relació que per primera vegada estableix el jove amb el món dels adults, amb el món de la feina, les relacions afectives, la feina, les drogues... És una novel·la que comença amb un fet anecdòtic però significatiu com és que apareix una balena avarada a la platja. A partir d'aquest fet, l'autor ens planteja un relat que es va accelerant fins a assolir un ritme gairebé vertiginós.

És una novel·la breu, molt ben escrita i ben ambientada, transmet de forma molt acurada la vida en els nuclis costaners i que explora molt encertadament el que suposa l'adolescència: el neguit de viure, la impaciència, la vulnerabilitat, la impulsivitat, l'exploració... Una lectura recomanable. 

Comentaris