"Hitler's peace", Philip Kerr

Hitler's Peace
Philip Kerr, 2005
Quercus, 528 pàgines

Willard Mayer, filòsof i membre d'una agència d'intel·ligència dels EUA en plena segona guerra mundial, rep l'encàrrec del president Roosevelt de recopilar informació sobre els fets ocorreguts en el bosc de Katyn, essencialment per corroborar si la versió dels fets que fan circular els alemanys, la massacre d'oficials polonesos a mans del NKVD soviètic, és plausible o és pura propaganda. Posteriorment, Mayer passarà a formar part de la delagació nord-americana que ha de participar en la Conferència de Teheran, tot plegat enmig de rumors insistents d'intents de negociacions de pau per part dels alemanys i dels aliats.

Hitler's Peace és una novel·la d'espies que podem identificar dins el camp de la història-ficció, és a dir, es tracta d'una ucronia. La narració combina un relat en primera persona, en la veu de Willard Mayer, amb el narradors omniscient per les accions relatives a les escenes en les quals aquest no participa. Per les pàgines de la novel·la hi passen un gran nombre de personatges, alguns d'ells històrics i d'altres de ficció, però en conjunt la narració està molt ben travada i es desenvolupa amb gran agilitat. Kerr hi tracta molts temes secundaris a l'acció principal però de gran interès i importància històrica, com és el propi afer de Katyn, les atrocitat comeses pels nazis contra els jueus i pels soviètics contra els presoners de guerra. 

És una novel·la que funciona molt bé com a relat d'espies, atès que crea un narració presidida pel misteri, els agents encoberts, actes delictius de difícil interpretació, etc. A més, des del punt de vista de narració ambientada en un període històric també és força reeixida, i la situació hipotètica plantejada, que l'autor no descarta obertament, és prou interessant.

Comentaris