"Matrix", Lauren Groff

Matrix
Lauren Groff, 2021
Traducció de l'anglès de Míriam Cano
L'altra editorial, 256 pàgines

Maria de França, bastarda del rei angeví, és expulsada per la reina Elionor a una llòbrega abadia anglesa per esdevenir-ne la priora. Aquesta destí és viscut per la jove Maria, de només 17 anys, com un càstig, magnificat pel fet que està profundament enamorada de la reina des que la va veure durant la segona croada. Inicialment, la freda rebuda i el lamentable estat de l'abadia aprofundeixen el seu desànim, però de mica en mica pren consciència de que pot ser útil per mirar de redreçar la situació, i comença a treballar durament fins que aconsegueix tenir èxit en la seva tasca i és capaç de crear un espai de seguretat igermanor per totes les dones que formen la comunitat.

Matrix és una novel·la de dones, essencialment perquè no hi trobareu personatges masculins. De fet, les referències als homes són sempre indirectes, atès que la intenció de l'autora és explorar quina era la situació de les dones que vivien les seves vides recloses en els monestirs femenins, arraconades del món més enllà de la influència masculina. I ho fa en base a un plantejament original, que assumeix que les dones d'aquestes comunitats, les monges, no ho eren menys dones que la resta. Exposa, de forma oberta, que eren éssers carnals, que tenien desitjos i passions i que trobaven la forma de satisfer-los, bé de forma encoberta bé de forma directament clandestina. Ens parla, per tant, de desig sexual i de passió, d'una manera que resulta natural i congruent amb el seu relat. També ens parla de la germanor que es desenvolupa entre les monges de la comunitat, que les enforteix fins al punt de prendre les armes per defensar el seu racó de món. 

Lauren Groff ens ofereix una visió del que hauria pogut ser la vida de la primera autora reconeguda de la literatura francesa, un personatge enigmàtic del que se'n sap poca cosa més que el nom i la seva condició d'abadessa. Li construeix una vida en la que passa de sentir-se rebutjada pel món i té la sensació de veure's abocada en un forat lúgubre a esperar la mort a esdevenir una líder forta i carismàtica al capdavant d'una comunitat de dones que intenta protegir del món exterior i els seus perills. Esdevé una vertadera mare de la resta de dones, forta i resolta a enfrontar-se contra qui faci falta en defensa de les seves filles.

El resultat és una novel·la que ens endinsa en un món desconegut, sobretot perquè hi passen coses que no contemplam com a pròpies d'una comunitat monàstica femenina. És una narració que només inclou, que només contempla les dones, les eternes damnificades de gairebé totes les èpoques històriques, en aquesta ocasió recollides sobre les enormes formes de l'abadessa.   

Comentaris