"Asalto al Banco Central", Mar Padilla

Asalto al Banco Central
Mar Padilla, 2023
Libros del K.O., 160 pàgines

El 23 de maig de 1981, tres mesos després del cop d'estat de Tejero, va començar un altre episodi d'alta tensió per l'estat espanyol: el frustrat robatori al Banc Central de Barcelona. Executat per un grup heterogeni d'habituals dels atracaments encapçalat per José Juan Martínez, certs detalls -la forma d'identificar-se els membres de la banda, les armes, les demandes que plantejaven- varen fer pensar en que realment era un nou intent de desestabilització de la incipient democràcia perpetrat de nou per la Guàrdia Civil. Aquesta sospita, que els atracadors varen alimentar amb certes demandes com l'alliberament de colpistes implcats en el 23F va generar un gran nerviosisme entre les autoritats en les hores en que es perllongà la presa de d'hostatges, fins que la intervenció dels GEO i el posterior interrogatori dels delinqüents va permetre deixar de banda tals sospites.

La periodista Mar Padilla reconstrueix, a partir de diversos testimonis, l'evolució de l'atracament fallit i el posterior segrest al que donà pas. Compta amb el testimoni de José Juan Martínez, el "número uno" en l'esquema dels assaltants, qui ha intentat sempre embolicar la troca per convertir el seu cop en part d'una operació de desestabilització de l'extrema dreta. També compta amb el testimoni de periodistes, de membres de la judicatura de Barcelona i altres que ajuden a construir la imatge d'aquest episodi sovint oblidat de la Transició.

És una narració amena i fàcil de llegir, que ofereix diversos punts de vista i que sobretot ajuda a fer-nos una idea de com de fràgil era l'Espanya de la Transició, permanentment amenaçada pels renou de fons colpista i per una manca de cultura democràtica que costava recuperar després de la dictadura franquista. Una bona lectura per fer-se una idea de l'ambient que respirava Espanya a principis de la dècada dels vuitanta.

Comentaris