"Esperando al diluvio", Dolores Redondo

Esperando al diluvio
Dolores Redondo, 2022
Destino, 576 pàgines

El 1983, l'inspector Noah Scott Sherrington va darrere la pista d'un assassí en sèrie conegut com a John Bíblia, que des de finals dels anys seixanta ha actuat a Glasgow i ha assassinat un nombre significatiu de dones. Aconsegueix identificar-lo la pista i descobrir el lloc on es ha enterrat les seves víctimes, però en el moment de detenir-lo un problema cardíac li ho impedeix. Després d'haver-se recuperat miraculosament, encara que amb un diagnòstic que és una sentència de mort diferida, emprèn una investigació pel seu compte per trobar-lo i detenir-lo, una investigació que el portarà a Bilbao en plena Aste Nagusia, la setmana gran. A la ciutat hi trobarà aliats com l'ertzaina Lizardo o el jove Rafa, a més de la doctora Elizondo, i també hi trobarà Maite, amb qui viurà una història d'amor a la qual no es vol abandonar, i es tornarà a situar sobre els passos de Bible John

El personatge a l'entorn del qual es desenvolupa tota l'acció és un assassí en sèrie real, conegut com a John Bíblia, que actuà a Escòcia a finals dels anys seixanta i que causà la mort a tres al·lotes, encara que se'l relacionà amb altres morts que finalment no es confirmaren. En la vida real, l'assassí no va ser mai detingut, i l'autora especula amb la possibilitat que, a causa de la pressió policial, fugís a la ciutat de Bilbao, que aleshores tenia una relació comercial intensa amb Glasgow. L'altre element històric de la novel·la és la gran inundació que patí Bilbao el 26 de juliol de 1983, que comportà la mort d'una quarentena de persones i greus destrosses en moltes localitats biscaïnes. 

A partir de situacions i personatges històrics reals, Dolores Redondo construeix una novel·la de gran ritme i que combina a la perfecció els moments de major acció amb els moments de més introspecció dels diversos personatges, encara que sovint aquests relats refreden el ritme narratiu i aporten poc al desenvolupament de la narració. Aporta també un retrat força ajustat de la vida a la ciutat biscaïna abans de l'efecte Guggenheim, una ciutat portuària, industrial, de color de sutge i òxid, així com també de la vida social a l'entorn de les tavernes del barri vell de Bilbo. Tot plegat fa que aquesta sigui una novel·la força recomanable, una bona entrada al món literari d'una de les autores més llegides de l'estat.


Comentaris