"L'àngel de Munic", Fabiano Massimi

L'angelo di Monaco
Fabiano Massimi, 2020
Traducció de l'italià de Alba Dedeu i Neus Nueno
Rosa dels vents, 560 pàgines

Els agents Sigfried Sauer i Helmut Mutti Forster, un dissabte que esperaven rutinari reben un encàrrec que posarà les seves vides damunt davall: investigar les circumstàncies de la mort de Geli Raubal, neboda d'Adolf Hitler, ocorreguda a l'apartament muniquès del polític. Inicialment sembla un suïcidi, però l'evolució de la investigació i la intervenció dels sinistres jerarques del partit nazi, en especial de Himmler, farà que la visió dels policies sobre l'afer canviï radicalment.

L'àngel de Munic planteja una investigació policial a partir de d'un fet històric, la mort en estranyes circumstàncies de la neboda i tot sembla indicar que amant d'Adolf Hitler, Angela Geli Raubal. Aquesta mort, en principi considerada un suïcidi, serà investigada pels agents Sauer i Forster, que es veuran immersos en la densa i asfixiants xarxa dels jerarques nazis i els seus lacais i les seves maniobres polítiques en el moment en què el partit nazi es troba a les portes del poder. Aquesta investigació també els afectarà a nivell personal, en fer-los reviure episodis del seu passat i dur-los a dubtar de les seves lleialtats.

Ens trobam davant un thriller força entretingut, fidel al context històric i amb un ritme narratiu força viu. L'autor ens submergeix en un món de desconfiances, amenaçes, traïcions i violència que són la marca característica del partit nazi i que posteriorment marcarien tràgicament el conjunt de la societat alemanya. Ens parla també de tota la gent que envoltava Hitler i que foren fonamentals per fer-lo arribar al poder i bastir la seva imatge d'esser superior, com Himmler, Göring, Goebbels o el fotògraf Hoffman, entre d'altres. També dels moviments que en una situació que els era desfavorable intentaren acabar amb la serp que acabà per causar l'anorreament d'Alemanya. Una lectura aconsellable. 

Comentaris