"El corazón de Inglaterra", Jonathan Coe

Middle England
Jonathan Coe, 2018
Traducció de l'anglès de Mauricio Bach
Anagrama, 528 pàgines

Benjamin Trotter, pràcticament jubilat en una casa rural del centre d'Anglaterra, decideix publicar una part de l'obra que li ha ocupat les darreres dècades de la seva vida, una narració sobre la història d'amor fallida que ha marcat la seva existència. Davant el rebuig de les grans editorials, li publica un amic seu, editor d'obres que evoquen el passat de la regió. La novel·la esdevé un gran èxit quan és seleccionada com a candidata a un important premi literari, i la vida de Benjamin experimenta un èxit inesperat, que es complementa amb una també inesperada relació sentimental amb moments hilarants. Per la seva banda, el seu amic Doug és un periodista que assisteix en primera línia a l'esperpèntic procés del brexit gràcies a un contacte regular amb un assessor de premsa del govern tory. La seva neboda Sophie viurà un mal tràngol a causa d'en desafortunat comentari que posa de manifest l'estupidesa de la correcció polítca portada a l'extrem. Tots aquests personatges, i algun més, il·lustren el trencament social que patí el Regne Unit arran del triomf conservador de David Cameron i el procediment del brexit.

El corazón de Inglaterra, en realitat la novel·la que tanca la trilogia The Rotters Club, és una de les grans obres de la literatura anglesa del segle XXI segons Babelia i il·llustra un procés que suposà un abans i un després en al història contemporània d'Anglaterra, el popularment conegut com a brexit. Aquest suposà l'abandonament britànic de la Unió Europea (un cataclisme econòmic) i va venir acompanyat per un deteriorament de la convivència mai vist en una societat que havia acceptat sense grans escarafalls la seva multiculturalitat, amb un augment dels comportaments racistes i de la xenofòbia de conseqüències tràgiques. Per fer-ho, Coe es fixa en situacions quotidianes a través de les quals carrega contra els missatges racistes que de mica en mica penetraren en àmplies capes de la societat britànica, tocada enel seu voraviu per culpa de la desindustrialització i els efectes de la crisi de 2008.

Ens trobam amb una novel·la que funciona com a obra literària i com a testimoni d'un moment particular de la història anglesa i mundial, quan la política s'entregà sense contemplacions als arguments populistes i simples que captivaren bona part dels votants, amb unes conseqüències terribles en la majoria dels àmbits. En ella, l'autor toca molts temes, com ara la decadència industrial britànica, la correcció política, l'amor madur, els revessos de la vida...  Tot això, amb grans dosis d'humor i ironia. Una gran lectura.

Comentaris