"Progenie", Susana Martín Gijón

Progenie
Susana Martín Gijón, 2020
Alfaguara, 432 pàgines

L'aparició d'un cadàver amb un xumet d'infant fa saltar les alarmes de la brigada d'homicidis de Sevilla, més quan la troballa d'un segon cadàver en circumstàncies semblants fa pensar en l'obra d'un assassí en sèrie. La tasca de resoldre aquest crim correspondrà a la inspectora Camino Vargas, que haurà de resseguir les passes de l'assassí i a la vegada combatre els efectes de la canícula sevillana i les seves pròpies cabòries personals.

Progenie és una novel·la negra ambientada a Sevilla que suposa el debut literari del personatge de Camino Vargas. En aquest personatge s'hi poden trobar ecos d'una altra investigadora de moda en la literatura espanyola, Elena Blanco. A pesar d'aquests ecos (aficions particulars, una certa promiscuïtat, menyspreu per les formes), Susana Martín sembla haver creat un univers criminal més mundà, amb investigadors que fan feina a l'antiga i motivacions criminals força terrenals. Això no obstant, el resultat es prou atractiu, amb un plantejament desconcertant del que cosa copsar-ne les implicacions fins que no es desvela el misteri. 

Ens trobam amb una bona novel·la de crim i misteri, amb uns personatges creïbles que pateixen com el comú dels mortals i situacions policials força habituals. Possiblement, l'autora ha estat capaç d'aixecar una trama d'assassinats en sèries que encaixa perfectament amb la ciutat de Sevilla i la seva quotidianitat, cosa que de per sí la fa merèixer una oportunitat. Si li donau, segur que no us en penedireu.  

Comentaris