"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies
Lucia Brown Berlin, 1977
Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana
L'altra editorial, 474 pàgines

Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor.

Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota jove i la seva família a cavall de la frontera entre els EUA i Mèxic, al voltant, de El Paso i Ciudad Juárez. En aquest cas, es desplega un contrast entre les dues parts de la frontera on els EUA són l'escenari de la vida i Mèxic el backstage on resoldre determinats problemes. 

Un altre eix de les narracions gira a l'entorn de dues germanes, una de les quals pateix una malaltia terminal. A través d'elles observam l'evolució d'un món des dels anys de la postguerra mundial fins als anys de la crisi dels 70.

Aquest conjunt de relats ens mostra el revers del món dels anys 60 i 70, en el qual l'optimisme generalitzat ocultava sovint situacions realment complicades. 

Comentaris