"L'any de la plaga", Marc Pastor

L'any de la plaga
Marc Pastor, 2010
Amsterdam, 373 pàgines

Enmig d'un calorós estiu barceloní, el món sembla haver tornat boig: per una banda, una temible plaga assola unes regions del planeta, mentre en d'altres un virus benigne buida els hospitals. Però el treballador social Víctor Negro no sembla parar gaire esment a tots aquests fets llunyans fins que en el seu entorn més proper comencen a passar coses estranyes, els usuaris del seu serveis d'atenció domiciliària comencen a suïcidar-se una darrere l'altre, i l'únic element comú que es capaç de distingir és la proliferació d'una planta exòtica, l'Eucaliptus gengiskhanensis. Les seves sospites es veuen de cop confirmades amb el descobriment que fa la seva ex, la doctora Irene Corvo. A partir d'aquí, assistim a una lluita per la supervivència de la espècie humana davant un invasor que ningú sembla saber d'on ha sortit però que es propaga amb notable èxit.

L'any de la plaga és una novel·la de ciència ficció absolutament trepidant, un thriller que per moments et deixa amb l'alè a la boca. El plantejament resulta força original en la seva forma concreta, unes plantes que colonitzen la humanitat, i el to desenfadat de Marc Pastor fan d'aquesta novel·la una obra molt ben resolta, amb elements diversos que es van entrellaçant de forma molt adequada: fantasmes del passat, relacions amoroses, persecucions, trets, enganys... 

Tal i com va demostrat amb el seu debut literari, Montecristo, Marc Pastor demostra una gran habilitat per crear novel·les que atrapen el lector amb aventures que tenen un punt de partida inverosímil però molt reeixides. En aquest cas cal remarcar que va ser portada al cinema el 2018. Totalment recomanable.

Comentaris