´"Los demonios del Reich", Fabiano Massimi

I demoni di Berlino
Fabiano Massimi, 2021
Traducció de l'italià de Francisco Javier González Rovira
Alfaguara, 480 pàgines

Després de la seva precipitada fugida de Munic arran dels esdeveniments, Siegfried Sauer ha refet la sevavida d'encobert a Viena. Però quan l'agent Julian el va a cercar per la desapirició de Rosa a Berlin mentre intentava lluitar contra l'ascens del nazisme, no li queda més remei que deixar-ho tot per emprendre una desesperada recerca en tots els racons de la ciutat. Un cop allà, es veure immers en un joc de miralls, on tothom és sospitós de ser enemic i on fins i tot els amics poden quedar sota sospita. En una cursa contra rellotge, Sauer haurà de cercar Rosa i al mateix temps mirar de desbaratar els plans dels nazis per assolir el poder absolut.

Los demonios del Reich és una novel·la ambientada en els moments previs a la presa del poder absolut, que enquadra una trama de ficció i amb fets i personatges històrics, des de Göring o Himmler fins a Marinus van der Lubbe, el boc expiatori de l'incendi del Reichtag, fet que propicià la presa del poder absolut per part de Hitler. És una novel·la que està narrada amb un ritme elevat, frenètic per moments, però que arriba a ser una mica confús, cosa que tampoc és aliena al gènere. 

En conjunt és una novel·la interessant, sobretot per l'ambientació i la descripció de l'ambient que es respirava a la ciutat de Berlín, que estava a punt de deixar de ser el paradigma de la llibertat (i del llibertinatge) per esdevenir l'epicentre d'un dels pitjors règims polítics de la història.

Comentaris