"Parla'ls de batalles, de reis i d'elefants", Mathias Énard

Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants
Mathias Énard, 2010
Traducció de Mercè Ubach Dorca
LaButxaca (Edicions 62), 161 pàgines

Miquel Àngel Buonarotti, en un dels seus habituals episodis de desesperació i ràbia per la forma en que és tractat pel seu mecenes, el papa Juli II, decideix acceptar un singular encàrrec: dissenyar un pont sobre el Bòsfor. L'encàrrec del soldà Baiazet II té l'atractiu afegit pel florentí de poder triomfar allà on el gran Leonardo da Vinci fracassà. Arribat a Istambul, quedà immediatament fascinat per una forma de vida completament diferent i per l'exotisme de la ciutat. De la mà del poeta Mesihi recorre els racons més encisadors de la ciutat i s'endinsa dins els misteris de la nit, mentre desespera per la lentitud i el secretisme que envolta el seu encàrrec.

Aquesta obra de Mathias Énard, darrer guanyador del Prix Goncourt per la novel·la Brúixola, parteix d'una situació fictícia però plausible en funció dels testimonis històrics: que Buonarotti acceptàs un encàrrec del Gran Turc i treballàs temporalment a Istambul en el disseny d'un pont sobre el Bòsfor. Fa una aproximació a la vida de la ciutat de la mà del poeta Mesihi, gran amant de la nit, i transmet d'un forma clara i directa tot el misteri i el cerimonial que es fa present a la cort del soldà Baiazet II, així com també les llegendàries conspiracions palatines de les quals el propi Miquel Àngel està prop de ser-ne víctima. De totes formes, és més interessant el conflicte intern que pateix el gran mestre del renaixement a l'entorn de la seva capacitat d'estimar i apassionar-se vers un altre ésser humà. 

Parla'ls de batalles, de reis i d'elefants és una novel·la breu composada per petits episodis que com a petites peces encaixen entre sí per transmetre tot l'exotisme oriental de la capital de l'imperi Turc i fer un retrat de Miquel Àngel com un creador curiós i apassionat pel món de les formes, que es deixa seduir pels oferiments de la nit. Un llibre molt recomanable.

Comentaris