Passa al contingut principal

“Homenatge a Catalunya”, George Orwell

Homage To Catalonia
George Orwell, 1938
Traducció al català de Ramon Folch i Camarasa
LaButxaca, 338 pàgines 

A finals de 1936, George Orwell (pseudònim d’Eric Arthur Blair) arribà a Barcelona per prendre les armes contra el feixisme, com feren desenes de milers d’homes i dones d’arreu del món. Ho va fer com a voluntari de les milícies del POUM, un partit d’ideari marxista però seguidor de les idees de Trotsky i per tant enfrontat al comunisme soviètic. En aquest relat, escrit un cop retornat a Anglaterra, repassa tots els esdeveniments que va viure des de que arribà a Barcelona fins que va poder fugir del país enmig d’una situació compromesa. En aquest període de temps va viure moltíssimes experiències que aporten una visió molt personal i en part diferent de la que han pogut reconstruir els historiadors professionals.

El primer que va viure va ser la instrucció, que segons conta el va sorprendre pet diversos motius. Per una banda, el fet de trobar-se en un exèrcit igualitari el va sorprendre molt, ja que li resultava estrany que tropa i oficials es tractessin de tu i que fins i tot poguessin sorgir discussions entre uns i altres. Una altra cosa que relata és la gran mancança d’equipaments pels soldats, especialment l’escassetat d'armes, que arribava al punt d’enviar soldats al front sense haver tocat mai un fusell operatiu. De la seva experiència al front en destaca l’avorriment de passar-se dies vigilant posicions enemigues sense activitat i les precàries condicions d’allotjament i vestimenta. Per desgràcia també hagué de passar per la sanitat militar republicana, de la qual en quedà satisfet a pesar de la precarietat dels mitjans -no d'aliments.

Tanmateix, allò més destacat és que Orwell es trobava a Barcelona quan esclataren els fets de maig, un enfrontament entre comunistes i forces de seguretat de l’estat contra anarquistes i el POUM. Resulta sorprenent com un fet de tanta transcendència en la guerra es va poder viure com a poc més que una batussa en certs punts de la ciutat de Barcelona. També és interessant quan parla de les conseqüències d’això, la persecució dels membres del POUM per part de les forces del govern i els comunistes.

A part dels fets que va viure, Orwell incorporà al llibre dos apèndixs on reflexiona sobre algunes qüestions com els fets de maig de 1937 i la seva transcendència política i molt especialment sobre el paper dels comunistes durant la guerra civil, a qui acusa de ser els vertaders agents contra-revolucionaris.

Sens dubte, Homentage a Catalunya és una obra molt interessant per obtenir una visió de la guerra civil i la situació a Catalunya durant el període sense passar pel sedàs dels historiadors. És una reflexió en brut, feta quan encara la sort de la guerra era incerta, que parteix de l’experiència directa del seu autor, un apassionat idealista que tant en el camp de batalla com en el camps de les lletres s’esforçà per combatre el feixisme i el totalitarisme stalinista.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Solitud", Víctor Català

Solitud Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), 1904-1905 Edicions 62, 336 pàgines La Mila és una dona jova que es veu abocada, per la decisió del seu marit Matias, a convertir-se en l'ermitana de l'ermita de Sant Ponç, enclavada en un agrest paratge de muntanya. La seva vida monòtona i les seves frustracions la porten a un estat depressiu, del qual aconsegueix sortir gràcies a les seves llargues converses amb el pastor Gaietà, un home ple de bondat i saviesa que la guia pel territori muntanyenc i també gràcies al descobriment de la seva pròpia identitat. La narració empra un llenguatge que des del punt de vista actual pot representar certes dificultats de comprensió, perquè s'empren molts de vocables emprats en zones de muntanya, i també hi ha espai per paraules de català prenormatiu. A més, abunda molt la introspecció i la descripció de l'entorn. Solitud és una de les novel·les clàssiques de la literatura catalana de principis de segle XX, que s'emmarca est...

"Bogeries de Brooklyn", Paul Auster

The Brooklyn Follies Paul Auster, 2006 Traducció de l'anglès d'Albert Nolla Cabellos Edicions 62, 320 pàgines En Nathan Glass es troba al que es podria considerar l'ocàs de la seva vida. Malalt de càncer, jubilat i amb una relació no gaire enllà amb la seva filla, es trasllada a Brooklyn, com qui diu, per morir en pau. Però la vida li té preparats uns altres plans, de forma que la seva decadència es veurà transformada en una nova primavera gràcies al seu nebot, Tom Wood, i el cap d'aquest, Harry Brightman. Encisat també pel seu barri, gaudirà de noves relacions, de petites aventures i de tot un plegat de coses que li donaran sentit a la seva vida. Parlar de l'argument d'aquesta novel·la és un poc difícil, ja que realment és un compendi d'històries que afecten un grup de personatges però que no acaben d'estar ben lligades les unes amb les altres. Per una banda, tenim el renaixement  d'en Nathan Glass, que s'esdevé quan el ja no esperava res de la ...