"Pandora al Congo", Albert Sánchez Piñol

Pandora al Congo
Albert Sánchez Piñol, 2005
La Campana, 556 pàgines

Londres, 1914. Tommy Thomson, negre d'un negre d'un autor que ha assolit cert èxit a còpia de clixés i novel·les de consum ràpid, rep un encàrrec del tot inesperat. L'advocat del reu Marcus Garvey el contracte com a darrer recurs; haurà de donar forma a la narració dels fets que portaren a la mort dels germans Carver, William i Richard, en una expedició al Congo. En el transcurs de les entrevistes, Thomson anirà descobrint una història absolutament fascinant sobre com els germans Carver en excavar una mina d'or obren un camí de contacte amb una civilització subterrània, els tècton, que tenen per objectiu aniquilar la humanitat, i de com l'actuació de Garvey impedeix aquesta situació. Aquesta narració convertirà Thomson en un novel·lista exitós i a Garvey en un home lliure. Però sovint realitat i ficció són difícils d'encaixar.

Pandora al Congo és una novel·la rica i variada. Per una banda és una novel·la que ens parla sobre el fet d'escriure novel·les, dels dubtes i les llicències que sovint es permeten els escriptors i fins i tot del seu enamorament vers alguns dels seus personatges. També és, innegablement, una novel·la d'aventures que ens recorda al gran metre Verne. I també és una obra sobre la manipulació i l'engany del que podem ser víctimes quan pensam que obram per una causa justa. Són distints nivells que l'autor és capaç de superposar amb una gran mestria i que el porten a crear una magnífica obra que sempre manté el lector expectant davant les diverses situacions que es generen.

Pens que aquesta novel·la és un llibre magnífic, entretingut de principi a final i amb girs argumentals força inesperats i ben executats. Els personatges secundaris són molt bons; a pesar d'estar en alguns casos poc definits, complementen molt bé la història principal com també l'àmbit domèstic de Thomson. Un llibre molt recomanable per passar una bona estona. 

Comentaris