Passa al contingut principal

"La dictadura de pedra", Sílvia Marimon i Queralt Solé

La dictadura de pedra
Sílvia Marimon i Queralt Solé, 2019
Ara llibres, 160 pàgines

Aquesta breu investigació fa un repàs de la història i la significació d'un dels llocs més controvertits de l'Espanya actual, el Valle de los Caídos. Concebut per Franco com un símbol de reconciliació, la forma en que es va construir i la manera en que s'hi enterraren milers de víctimes de la Guerra del 36 ha fet del tot inviable la seva percepció com un símbol de la reconciliació, i més aviat s'ha convertit en un element d'exaltació del règim franquista i de la memòria de Franco (no tant de la de José Antonio, enterrat també allà).

L'obra de Marimon i Solé analitza aquest espai (es tracta d'un complex amb basílica, cementiri, escolania i hostatgeria). Des de diversos punts de vista. Els més importants són els que tenen a veure amb la relació dels excombatents republicans amb el recinte. Per una banda, hi ha la qüestió que la major de les tasques de construcció va recaure en presos republicans, ja fossin presos que eren "contractats" per un sou irrisori per les empreses constructores amb la mediació de l'estat (que era qui s'en beneficiava més) o bé presos enquadrats en batallons penitenciaris que estaven sotmesos a treballs forçats. És aquesta una realitat coneguda des de fa temps, tant per la tasca de nombrosos investigadors com també l'aparició de volums que amb un afany de divulgació han posat la situació sota el focus mediàtic, com va ser el cas d'Isaias Lafuente i el seu Esclavos por la patria, entre altres obres. Sobre aquest tipus de treball, s'ha de destacar que es feia en unes condicions dures per la naturalesa de la feina i del clima de la zona, de forma que la mortalitat dels treballadors, encara que discutida, era elevada. 


Si el treball forçat era execrable de per si, no manco ho va ser la forma en que es decidí emplenar el mausoleu. La idea de Franco era que acollís les restes de víctimes dels dos bàndols. En principi, s'havien de traslladar els cossos dels morts del bàndol rebel a demanda de les famílies, però la realitat va ser distinta, ja que la demanda va ser escassa i una part dels difunts foren traslladats sense comunicació a les famílies. Molt més greu va ser la situació de les víctimes republicanes, ja que directament foren traslladades sense cap tipus de comunicació a les famílies en base a les informacions sobre fosses que proporcionaven els ajuntaments. A més, per empitjorar-ho tot, les restes sovint es troben mesclades en els distints ossaris, de forma que és inviable en molts casos recuperar les restes d'individus concrets seguint les demandes judicials dels seus descendents.

Un altre aspecte significatiu que s'analitza és el complex del Valle de los Caídos com a forma de reivindicació del llegat franquista. Un dels elements que actua amb més força per aquesta reivindicació és la congregació que s'ocupa del monestir i escolania, que presenta uns trets marcadament reaccionaris i antidemocràtics, que malauradament es transmeten a través de l'escolania als nins i joves.

En conjunt, és una obra que fa una niña anàlisi de les circumstàncies i de la significació del monument fins als nostres dies. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies Lucia Brown Berlin, 1977 Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana L'altra editorial, 474 pàgines Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor. Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota j...

"Solitud", Víctor Català

Solitud Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), 1904-1905 Edicions 62, 336 pàgines La Mila és una dona jova que es veu abocada, per la decisió del seu marit Matias, a convertir-se en l'ermitana de l'ermita de Sant Ponç, enclavada en un agrest paratge de muntanya. La seva vida monòtona i les seves frustracions la porten a un estat depressiu, del qual aconsegueix sortir gràcies a les seves llargues converses amb el pastor Gaietà, un home ple de bondat i saviesa que la guia pel territori muntanyenc i també gràcies al descobriment de la seva pròpia identitat. La narració empra un llenguatge que des del punt de vista actual pot representar certes dificultats de comprensió, perquè s'empren molts de vocables emprats en zones de muntanya, i també hi ha espai per paraules de català prenormatiu. A més, abunda molt la introspecció i la descripció de l'entorn. Solitud és una de les novel·les clàssiques de la literatura catalana de principis de segle XX, que s'emmarca est...