Passa al contingut principal

"Babylon Berlin", Volker Kutscher

Der nasse Fisch
Volker Kutscher, 2008
Picador, 450 pàgines

El detectiu Gereon Rath acaba d'aterrar al departament d'antivici de Berlín. Arriba després d'un desgraciat incident a Colònia que el convertí en blanc de les ires del gran públic, traslladat per les influències del seu pare, cap de policia de la ciutat del sud. A Berlín, de forma totalment casual entra en contacte amb una trama delictiva que sembla implicar exiliats russos, membres de les màfies locals i una gran quantitat d'or arribat de Rússia. Envoltat de tot un seguit de personatges perillosos, en una ciutat que viu el creixement dels nazis i de grups paramilitars d'extrema dreta, amb els comunistes en plena efervescència revolucionària, encara tendrà temps enamorar-se perdudament de Charlotte Ritter, en una relació no gens senzilla.

Babylon Berlin
és l'entrada en escena del detectiu Gereon Rath. És un detectiu jove que no sempre sap quina és l'acció correcta i que demostra una gran caparrudesa en els seus plantejaments, però que també està dotat de ferms principis i de la determinació necessària per fer allò que creu convenient sense importar-li quin és l'obstacle que caldrà superar. És un personatge interessant, encara que en alguns passatges de la novel·la no acaba de despertar la simpatia del lector, atès que es comporta de forma poc raonable pels propis interessos. Fa la sensació que es tracta d'un personatge en construcció. 

La novel·la està ambientada en una època i en una ciutat absolutament fascinants: el Berlín d'entreguerres. L'autor recull de forma notable les característiques de la ciutat, molt especialment l'enorme vida nocturna. També retrata amb encert la tensió política en creixement que vivia la ciutat, entre la voluntat revolucionària dels comunistes, l'ascens imparable del nazisme i la presència, menys coneguda però també destacable, de grups d'extrema dreta nostàlgics dels temps de II Reich.

En el meu cas, ha estat inevitable la comparació de Gereon Rath amb la de Bernie Gunther. I segurament és una comparativa injusta per part d'un seguidor confés de l'etern perdedor Bernie, però fa la sensació que és comparar un home fer, madur, immers en un etern retorn de la derrota, amb un jove marcat per certes circumstàncies adverses però encara amb unes perspectives força obertes. 

En definitiva, la sèrie de Gereon Rath es mostra com una sèrie interessant, tant pels personatges com per l'època en què aquests es mouen. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies Lucia Brown Berlin, 1977 Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana L'altra editorial, 474 pàgines Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor. Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota j...

"La tomba de les llumenetes" - "Algues americanes", Akiyuki Nosaka

Hotaru no haja - Amerika hijiki Akiyuki Nosaka, 1967 - 1968 (respectivament) Traducció del japonés de Lourdes Porta i Junichi Matsuura Quaderns Crema, 139 pàgines La tomba de les llumenetes Dos germans, Seita i la petita Setsuo, es converteixen en orfes després d'un atac aeri de l'aviació nord-americana. Inicialment són acollits per una familiar de la seva mare, però de mica en mica la convivència en va deteriorant fins al punt que decideixen establir-se pel seu compte. Aquesta decisió, enmig de l'enfonsament de l'imperi japonès al final de la Segona Guerra Mundial els abocarà a una vida de misèria, fam i privacions amb un resultat absolutament tràgic. La tomba de les llumenetes és una novel·la breu que recull l'experiència vital d'Akiyuki Nosaka en la seva joventut en el context de la SGM. És una narració breu, que empra un llenguatge precís i força despulllat per desenvolupar una narració absolutament devastadora, que il·lustra com molt poques el que és una g...