L'emperador o l'ull del vent
Baltasar Porcel
Labutxaca, 224 pàgines
En l'època en que Lluís Napoleó Bonaparte esdevé Napoleó III i França esdevé el Segon Imperi, Honoré Grapain fa una troballa que el portarà a reviure la seva experiència durant la invasió d'Espanya per part de l'exèrcit napoleònic i sobretot el captiveri patit després de la desfeta de les tropes comandades pel general Dupont. Així, Grapain evoca la figura misteriosa de Gérard de Fleury, a mig camí entre un heroi de guerra i un delinquent malvat al servei de la idea imperial. ´
En aquesta narració, que segons l'epíleg de l'autor no fa altra cosa que exposar el contingut del manuscrit real de Grapain -on ho he sentit abans?-, Baltasar Porcel recrea el profund patiment que afrontaren els presoners francesos a Cabrera, on quedaren abandonats a la seva sort sense assistència mèdica, alimentació suficient ni refugi digne. Però no només ens parla de la situació a Cabrera, sinó que a partir dels personatges de Fleury i Dupont parla de la rampinya que protagonitzaren els francesos arreu d'Europa. Hi incorpora també Mallorca a través dels personatges de les germanes Magdalena i Alòdia, quan aquesta darrera decideix partir amb els francesos de Cabrera, enamorada de Gérard de Fleuey en una nit d'incursió a Mallorca.
Amb tot, L'emperador o l'ull del vent és una novel·la que tot i el seu innegable interès resulta un poc confusa, ja que intreodueix elements policíacs que no aporten gaire a la narració, aixi com també certes digressions de caràcter filosòfic que no aclareixen cap aspecte significatiu per la narració. Tampoc perfila excessivament els personatges, dels quals costa entendre'n les motivacions. L'estil excessivament ccarregat, en alguns passatges, tampoc ajuda a una lectura més clara del relat. A pesar d'això, és un retrat interesssant de l'època.
Comentaris