Passa al contingut principal

"Admiring Silence" Abdulrazak Gurnah

Admiring Silence
Abdulrazak Gurnah, 1996
Bloomsbury Paperbacks, 246 pàgines 
-Premi Nobel de literatura 2021-

Després de més de vint anys de vida al Regne Unit, el protagonista de la història té l'oportunitat de tornar al seu Zanzibar natal i recuperar la relació amb la seva família. Però el que es troba en el seu retorn és una única certesa: ja no és d'enlloc en el món.

Admiring silence és una lectura intensa que tracta temes diversos a partir del fet migratori. És tracta d'una narració en primera persona, a través de la qual coneixem la trajectòria vital del protagonista (de qui no coneixem el nom) des de la seva infància en la Zanzibar britànica fins als quaranta i escaig anys. Ens explica la forma en que s'ha desdoblat la seva vida, entre la realitat viscuda i la realitat explicada als seus coneguts britànics, pels quals ha endolcit la història vertadera. Ens transmet la idea del desarrelament, atès que ell no es sent britànic per molts d'anys que faci que hi resideix, entre d'altres coses per un racisme latent que d'una forma o altra viu de manera contínua, per exemple en les converses amb el seu sogre, que només li presta atenció quan li explica històries que enalteixen el paper civilizador de l'imperi britànic sobre els salvatges com ell i els seus,  o en una visita mèdica, on el doctor assumeix que és caribeny sense ni tan sols demanar-li la seva procedència.

En tornar a Zanzibar, també es veu obligat a fingir, ja que ha ocultat a la seva família que té parella i una filla adolescent, conscient de la ignonímia que representaria per ells que hagi emparentat amb els que durant tantes generacions foren els colonitzadors, i que a més la seva parella no sigui musulmana. Tanmateix, la sensació que té a la seva terra és que tot ha canviat tant, tot és tan decrèpit i està tan malmès que els seus records no es corresponen amb el que veu, de forma que arriba a la conclusió que ja no pertany enlloc, que la seva única pàtria és la família que ha format.

Abdulrazak Gurnah, premi Nobel de literatura 2021, utilitza una prosa rica i descriptiva, amb un lèxic esponerós. La forma autobiogràfica del relat fa que de vegades es confongui la realitat de la vida del narrador amb la història que ha fabricat per acomodar-se en el món, potser en un recurs literari per fer-nos sentir com a lectors la desorientació dels migrants. Si bé podem parlar del desarrelament que pateix l'emigrant com a temàtica principal, hi ha altres temes que també són importants, com ara el fracàs dels processos de descolonització a l'hora de donar pas a nacions estables i funcionals, la manca d'oportunitats dels joves en els països de l'anomenat Tercer Món o les tensions racials, un fenomen comú en diversos procesos de descolonització.

Una lectura enriquidora que ens porta a reflexionar sobre aspectes diversos del món contemporani, en especial sobre els efectes psicològics i socials que té el fet d'emigrar, sobretot quan es fa entre realitats tan distants. Ens explica com es poden perdre les arrels, fet absolutament desolador.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Solitud", Víctor Català

Solitud Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), 1904-1905 Edicions 62, 336 pàgines La Mila és una dona jova que es veu abocada, per la decisió del seu marit Matias, a convertir-se en l'ermitana de l'ermita de Sant Ponç, enclavada en un agrest paratge de muntanya. La seva vida monòtona i les seves frustracions la porten a un estat depressiu, del qual aconsegueix sortir gràcies a les seves llargues converses amb el pastor Gaietà, un home ple de bondat i saviesa que la guia pel territori muntanyenc i també gràcies al descobriment de la seva pròpia identitat. La narració empra un llenguatge que des del punt de vista actual pot representar certes dificultats de comprensió, perquè s'empren molts de vocables emprats en zones de muntanya, i també hi ha espai per paraules de català prenormatiu. A més, abunda molt la introspecció i la descripció de l'entorn. Solitud és una de les novel·les clàssiques de la literatura catalana de principis de segle XX, que s'emmarca est...

"Bogeries de Brooklyn", Paul Auster

The Brooklyn Follies Paul Auster, 2006 Traducció de l'anglès d'Albert Nolla Cabellos Edicions 62, 320 pàgines En Nathan Glass es troba al que es podria considerar l'ocàs de la seva vida. Malalt de càncer, jubilat i amb una relació no gaire enllà amb la seva filla, es trasllada a Brooklyn, com qui diu, per morir en pau. Però la vida li té preparats uns altres plans, de forma que la seva decadència es veurà transformada en una nova primavera gràcies al seu nebot, Tom Wood, i el cap d'aquest, Harry Brightman. Encisat també pel seu barri, gaudirà de noves relacions, de petites aventures i de tot un plegat de coses que li donaran sentit a la seva vida. Parlar de l'argument d'aquesta novel·la és un poc difícil, ja que realment és un compendi d'històries que afecten un grup de personatges però que no acaben d'estar ben lligades les unes amb les altres. Per una banda, tenim el renaixement  d'en Nathan Glass, que s'esdevé quan el ja no esperava res de la ...