Passa al contingut principal

"Morts, qui us ha mort?", Iñaki Rubio

Morts, qui us ha mort?
Iñaki Rubio, 2021
Comanegra, 360 pàgines

El 1943, en plena guerra mundial, Andorra va viure un moment tràgicament històric: la darrera execució d'una pena de mort en terres del principat. El condemnat, Pere Areny, havia estat condemnat a la pena capital per l'assassinat del seu mig germà, Antoni Areny, ocorregut a la llar que compartien amb la seva germana. El mòbil de l'assassinat, segons la sentència, fou l'enveja del Pere per la situació d'hereu d'Antoni i el tracte desconsiderat que aquest exhibia cap al seu mig germà a causa, en part, de la seva particular personalitat. El periodista Iñaki Rubio reconstrueix en aquesta obra les circumstàncies del succés que acabà amb la família dels Gastons i ressegueix les circumstàncies del procés policial i judicial que desembocà amb la darrera aplicació de la pena de mort al país dels Pirineus.

La narració de Rubio és un text que podem emparentar per la seva naturalesa amb el treball d'autors com Carles Porta i la seva magnífica novel·la de no ficció Tor. Tretze cases i tres morts, i més remotament, amb els orígens del gènere de la no ficció, la cèlebre In Cold Blood de Truman Capote. A partir de fonts orals i judicials, Rubio exposa quines foren les circumstàncies que envoltaren aquest assassinat i el procés judicial que se'n derivà, i ho fa amb un afany de mirar de donar resposta a especulacions que s'havien escampat al voltant d'aquest afer tan traumàtic per la societat andorrana, com ara que el motiu de la mort d'Anton va ser el seu compromís matrimonial i el temor del seu germanastre a perdre l'herència, així com també que Pere havia assassinat a una germana que feia llit a causa d'una malaltia, circumstàncies que resultaren incertes.

Si consideram aquesta obra una novel·la de no ficció és pel tractament que fa l'autor de tots els personatges i les seves circumstàncies vitals, com empra la seva imaginació per posar diàlegs, arguments, recrear escenes plenes de sensibilitat i molt ben travades amb el que la documentació que ha fet servir considera fets provats. És un llibre commovedor, sobretot quan l'autor narra les condicions en les que visqué el condemnat en la primitiva presó de la Casa de la Vall, poc més que una masmorra medieval, i sobretot la lectura de la sentència (a la foto de la portada), una lectura pública a la qual es convocaren tots els habitants de les valls andorranes i que conduí, sense pausa ni repòs, a l'execució i enterrament del reu.

Morts, qui us ha mort? és també una obra que ens permet un acostament a la situació d'Andorra durant la segona guerra mundial, força difícil per l'actuació de tres estats: l'autoritat del govern col·laboracionista de Vichy, la pressió dels nazis per evitar l'evasió de fugitius a través dels seus territoris i sota l'autoritat del bisbe de la Seu d'Urgell, a les ordres del govern franquista. De fet, també és un bon acostament a aquesta forma de sobirania compartida tan peculiar d'Andorra, en la qual els caps d'estat són el president de la República Francesa i el bisbe de la Seu d'Urgell.

És, per tant, una obra de gran interès literari, periodístic i històric per descobrir el petit país pirenaic i un dels seus episodis més luctuosos de la seva història recent. Una gran obra.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies Lucia Brown Berlin, 1977 Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana L'altra editorial, 474 pàgines Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor. Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota j...

"Solitud", Víctor Català

Solitud Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), 1904-1905 Edicions 62, 336 pàgines La Mila és una dona jova que es veu abocada, per la decisió del seu marit Matias, a convertir-se en l'ermitana de l'ermita de Sant Ponç, enclavada en un agrest paratge de muntanya. La seva vida monòtona i les seves frustracions la porten a un estat depressiu, del qual aconsegueix sortir gràcies a les seves llargues converses amb el pastor Gaietà, un home ple de bondat i saviesa que la guia pel territori muntanyenc i també gràcies al descobriment de la seva pròpia identitat. La narració empra un llenguatge que des del punt de vista actual pot representar certes dificultats de comprensió, perquè s'empren molts de vocables emprats en zones de muntanya, i també hi ha espai per paraules de català prenormatiu. A més, abunda molt la introspecció i la descripció de l'entorn. Solitud és una de les novel·les clàssiques de la literatura catalana de principis de segle XX, que s'emmarca est...