"La marcha Radetzky", Joseph Roth

Radetzkymarsch
Joseph Roth, 1931
Traducció al castellà de Xandru Fernández
Alba Editorial, 376 pàgines

En la batalla de Solferino, el soldat Josep Trotta salva la vida de l'emperador Francesc Josep I. Des d'aquest moment, la nissaga von Trotta queda vinculada amb l'emperador i amb el propi imperi de forma gairebé indossoluble. Anys després dels fets de Solferino, Franz Trotta, fills de l'heroi, esdevé alt funcionari imperial, i el seu fill, Carl Joseph, més endavant, reprèn la vinculació amb l'exèrcit imperial coma ulà, soldat de cavalleria. Al llarg de la novel·la acompanyam pare i fill en la seva evolució vital, en la seva decadència, lligada sense remei a la de l'imperi austrohongarès.

La marcha Radetzky és la gran novel·la de la decadència de la monarquia dual d'Àustria-Hongria. A través de la nissaga dels Trotta, ennoblits després de l'incident de Solferino a barons de Trotta i Sipolje, observam la realitat d'un estat antiquat, que entra en el segle XX en un estat gairebé escleròtic, movent-se per la inèrcia de segles que no li permetria sobreviure a la Gran Guerra. A imatge del seu imperi, Franz i Carl Joseph Trotta són dos personatges moguts per la seva particular inèrcia: la rigida dedicació a l'administració imperial i la pertinença a l'exèrcit. És cert que hi ha una diferència, i és que mentre el pare no és planteja en cap moment que la seva vida pugui no ser satisfactòria, al jove Carl Joseph les relacions que estableix el porten a considerar-se insatisfet, mancat d'una motivació vital, fet que el durà a renunciar a la seva ocupació militar. El fil narratiu va des de la batalla de Solferino, que en certa manera suposa l'inici de la decadència d'un estat que durant un mil·lenni havia estat el centre d'Europa, fins a la I Guerra Mundial, que en va certificar la defunció. En el marc d'aquest conflicte també desapareix la nissaga dels Trotta.

Aquesta obra constitueix un relat magnífic de la decadència d'una família, d'un imperi i també, en certa manera, d'un món. I és que la Primera Guerra Mundial va fer a miques el món del segle XIX, esclafat pel pes de l'època industrial que es mostrà en tota la seva cruel potència en aquest conflicte. Ningú podia preveure el que succeiria, només cal recordar les càrregues de cavalleria dels primers compassos de la guerra o els majestuosos uniformes francesos, de llampant vermell i blau, fins i tot els unitats de cavalleria de dragons amb les seves lluents cuirasses. Roth dibuixa els darrers compassos d'aquesta època, d'aquest món, tot i que en molts moment ja es deixa entreveure el funest final de l'imperi austrohongarès, com quan s'anuncia la mort de l'hereu al tron imperial i reial Francesc Ferran, víctima d'un atemptat a Sarajevo. La poc dissimulada alegria dels oficials hongaresos prefigura la descomposició del territori que es va viure el 1918, quan sorgiren multitud de nous estat nació de tràgic destí a mans de règims dictatorial, autoritaris o feixistes.

Comentaris