"Submissió", Michel Houellebecq

Soumission
Michel Houellebecq, 2015 
Traducció al català d'Oriol Sánchez Vaqué 
Anagrama, 272 pàgines

François és un professor universitari a la universitat de París III. Expert en Huysmans, després d'haver acabat la seva tesi i amb una plaça de professor titular, sent que la seva vida ha entrat en una mena de decadència sense remei. Ha fracassat en la seva vida amorosa, ja que la seva darrera esperança per tenir una relació estable, Myriam, abandona el país per instal·lar-se a Israel amb la seva família, i tampoc és capaç de trobar conhort en la seva vida espiritual, recurs que intenta a imitació de Huysmans. Tanmateix, l'evolució política de França sortirà en el seu auxili, i trobarà en l'Islam una sortida funcional per la seva vida.

Submissió és una novel·la que tracta dues qüestions diferenciades. Per una banda, dibuixa un futur en el qual els musulmans arriben al poder amb la connivència dels socialistes i comencen a transformar significativament l'estat francès. Per altra, retrata la crisi existencial d'un individu en la quarentena.

El panorama polític que exposa Houellebecq presenta una França en la qual les forces polítiques amb més suport són el Front Nacional i la Germandat Musulmana. La victòria dels musulmans fa que França entri en un període d'islamització: aplicació parcial de la xaria, legalització de la poligàmia, obligació de tots els docents de convertir-se a l'islam... És una situació inversemblant perquè tot plegat succeeix sense cap reacció social significativa per part de la població. 

Pel que fa al personatge principal, François, ha de dir que m'ha resultat profundament odiós. Possiblement allò que me l'ha fet més insuportable és la visió que té de les dones, a les que tracta com un mer objecte per a la seva satisfacció sexual. Tampoc ajuda a fer-lo interessant la manera com accepta el que succeeix sense jutjar-lo, sense plantejar-se una posició moral al respecte més enllà de la seva conveniència material. Probablement, aquesta mancança de moral, que se'ns dubte és ben intencionada per part de l'autor, serveix per transmetre la sensació d'un món profundament trasbalsat. 

Submissió és una novel·la provocadora, que juga amb la idea que Europa pugui esdevenir un territori islàmic, amb un notable retrocés en aspectes com els drets de la dona, la laïcitat de l'Estat o les polítiques socials, sense que això generi cap debat social profund. És una lectura senzilla d'implicacions profundes, que esbossa una un advertiment sobre la deriva d'Europa i que s'acosta a la realitat de milions de persones que tot i tenir-ho tot en realitat és senten buides. 


Comentaris