Passa al contingut principal

"Magaluf, més enllà del mite", Tomeu Canyelles i Gabriel Vives

Magaluf, més enllà del mite
Tomeu Canyelles i Gabriel Vives, 2020
Lleonard Muntaner Editor, 240 pàgines 

Magaluf, especialment en l'àmbit anglosaxó, ha esdevengut el paradigma del turisme d'excessos. És una zona tan escrutada pels mitjans de comunicació, que cada estiu, per un o altre motiu, acaba per ocupar titulars en la premsa escrita, els telenotícies i fins i tot reportatges més o manco sensacionalistes.  Gabriel Vives i Tomeu Canyelles han volgut fer un cop d'ull analític al procés de sorgiment d'aquest monstre incontrolable, explicar com s'ha anat conformant una realitat turística repudiada des de tots els estaments de la societat i de la pròpia indústria turística amb grans declaracions que topen amb una realitat inexorable, com és el fet que es continuen guanyant molts de doblers a pesar de les múltiples problemàtiques que es deriven d'aquest tipus de turisme.

L'anàlisi dels autors s'inicia fent una passejada per l'evolució del nucli calvianer des de la dècada dels anys trenta, que és quan es comença a fomentar el turisme residencial en aquesta zona. Un dels elements que criden l'atenció, i que es va mantenir durant dècades, és la manca de planificació de les infraestructures, per indolència i per interessos. A pesar d'aquestes mancances, als anys 60 i part dels 70 s'aconseguí un turisme de qualitat, que no generava molèsties als veïns i que es traduïa en una despesa per visitant força elevada.

Segons aquesta anàlisi, la situació és va començar a tòrcer quan la crisi econòmica dels anys 70 va dur a una rebaixa de preus i de qualitat que derivà de forma progressiva en una una aposta pel volum de turistes més que per la qualitat, i aquesta tria, imposada en ocasions pels turoperadors, implicà el sorgiment del Magaluf que coneixem avui. 

Fet aquest recorregut històric, els autors analitzen els diferents aspectes que configuren la realitat actual del turisme a Magaluf, tot deixant clar que és injust parlar de Magaluf en el seu conjunt quan la majoria de fets de transcendència mediàtica tan sols tenen lloc a l'entorn del carrer de Punta Ballena i voltants. Així, parlen de l'omnipresència de l'alcohol, servint a baix preu gràcies al fenomen de les happy hours i les marques blanques, ques està darrera de tota la resta dels excessos tan publicitats arreu: hooliganisme, excessos sexuals, baralles, etc.

És aquesta una obra molt ben escrita i documentada que exposa ben a les clares els efectes nocius que poden tenir les activitats turístiques quan qui marca la pauta és el turoperador que vol vendre molt a costa de rebaixar la qualitat del producte. També parla de l'efecte amplificador dels grans mitjans, que han transformat aquesta anomalia dins el panorama turístic mallorquí en un mite, un ritual iniciàtic per la societat britànica. Un obra necessària per prendre consciència del que significa vendre part de la teva terra.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies Lucia Brown Berlin, 1977 Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana L'altra editorial, 474 pàgines Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor. Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota j...

"La tomba de les llumenetes" - "Algues americanes", Akiyuki Nosaka

Hotaru no haja - Amerika hijiki Akiyuki Nosaka, 1967 - 1968 (respectivament) Traducció del japonés de Lourdes Porta i Junichi Matsuura Quaderns Crema, 139 pàgines La tomba de les llumenetes Dos germans, Seita i la petita Setsuo, es converteixen en orfes després d'un atac aeri de l'aviació nord-americana. Inicialment són acollits per una familiar de la seva mare, però de mica en mica la convivència en va deteriorant fins al punt que decideixen establir-se pel seu compte. Aquesta decisió, enmig de l'enfonsament de l'imperi japonès al final de la Segona Guerra Mundial els abocarà a una vida de misèria, fam i privacions amb un resultat absolutament tràgic. La tomba de les llumenetes és una novel·la breu que recull l'experiència vital d'Akiyuki Nosaka en la seva joventut en el context de la SGM. És una narració breu, que empra un llenguatge precís i força despulllat per desenvolupar una narració absolutament devastadora, que il·lustra com molt poques el que és una g...