Passa al contingut principal

"1795. La germandat", Niklas Natt Och Dag

1795
Niklas Natt och Dag, 2021
Traducció del suec al català de Jordi Boixadós
Proa, 464 pàgines

Després del desgraciat incendi de l'orfenat amb el que Tycho Ceton pretenia netejar la seva imatge pública i esdevenir un membre respectable de l'alta societat sueca, aquest es troba en parador desconegut, mentre Emil Winge intenta seguir les seves passes per fer-li pagar els seus actes amb l'ajuda d'un Michael Cardell obsessionat amb trobar Anna Stina Knapp, desapareguda després de la tràgica mort dels seus bessons en l'incendi. Tot plegat enmig d'una ciutat que viu en un compàs d'espera la coronació de l'hereu després de la regència.

El darrer acte de la trilogia situada en la ciutat d'Estocolm segueix les passes de les anteriors, una investigació policial duta endavant per dos perdedors que intenten que, a pesar de tot, la veritat i la justícia prevalguin. Ens trobam de nou amb la magistral ambientació de la ciutat d'Estocolm preindustrial, una ciutat amuntagada, miserable en molts racons, bruta i marcada pel passar de les estacions, del mortal fred a la insuportable canícula -com la majoria de les ciutats de l'època, per altra banda. En aquest cas l'estructura narrativa es una mica diferent, ja que l'autor ens ofereix la visió dels mesos posteriors a l'incendi des de tres punts de vista: el de Tycho Ceton, que amagat intenta tornar-se a guanyar el suport de la germandat; el de Winge i Cardell, que volen que Ceton pagui per crims com el comès contra el matrimoni Tre Rosor; i el del jove Elies, que recull Anna Stina en estat catatònic després de la tragèdia. 

De nou ens enfrontam amb situacions crues i desesperançades, amb actituds del tot incomprensibles amb els ulls de l'avui. Apareix en escena el grup la germandat que dona nom al llibre, un grup de notables ansiosos de viure situacions excitants avesats a contemplar qualsevol tipus d'atrocitat per pur plaer; el pla d'Elies de bescanviar Anna Stina per qui creu que és la seva mare, prosituta, a la propietària del bordell; una investigació de Winge i Cardell que topa amb els poderosos que donen suport als més abjectes criminals... En fi, un ventall de misèries humanes, injustícies i comportaments reprovables.

Pot semblar una obra innecessàriament cruel, mancada de tota llum, derrotista, sobre les possibilitats dels humils d'assolir la justícia que mereixen. I és així, però no per caprici de l'autor, sinó perquè ens ofereix un testimoni que no difereix en excès del que suposava viure en un món de privilegis, on el poderós no només era més ric i estava més ben relacionat, sinó que a més tenia a favor seu unes lleis més indulgents. La vida dels humils era un exercici de supervivència, una vida fosca a mercè del temps i les malalties, de les decisions dels poderosos i de la violència que es pogués exercir contra ells. Era un món fosc que amb la il·lustració, el liberalisme i la industrialització va cobrar color, en forma d'igualtat, drets per tota la ciutadania i un nivell de benestar creixent. 

Un testimoni de la duresa i la crueltat d'una època, una bona novel·la, potser no al nivell de les anteriors, però que es pot llegir també de forma independent. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Sara i Jeremies", Sebastià Alzamora

Sara i Jeremies Sebastià Alzamora, 2002 Labutxaca, 244 pàgines A la Mallorca de finals del segle XX, dos ancians, Sara i Jeremies, afronten la recta final de les seves vides rodejats de la seva extensa familia. Afectats per la decadencia física i mental de la vellesa. Immersos en el seu silenci, recorden els fets de la vida marcada per la força del mal que s'han desplegat contra ells amb una notable càrrega de crueltat i per la força de l'amor, que els ha empès  a seguir endavant a pesar de tot.  Els records de Sara i Jeremies ens porten a recórrer una part de la historia més fosca de la Mallorca preturística, aquella marcada per la guerra civil i les seves seqüeles. Així, coneixem la grotesca desventura que pateix Jeremies quan ha de cumplir amb les seves obligacions marcials a un punt de guaita de Sa Ràpita, on es veu reunit amb un seguit de personatges que representen els estrats més baixos de la moralitat humana. Coneixem també l...

"Manual per a dones de fer feines", Lucia Berlin

A Manual for Cleaning Ladies Lucia Brown Berlin, 1977 Traducció de l'anglès d'Albert Torrescasana L'altra editorial, 474 pàgines Manual per a dones de fer feines és un conjunt de relats en els que l'autora explora un univers femení marcat per la pobresa, la influència del catolicisme, les relacions transfrontereres i la recerca de la felicitat en les petites circumstàncies de la vida. En alguns casos, els relats són absolutament independents, però la majoria de les situacions, inspirades en la pròpia experiència vital de l'autora, són com a peces d'un mosaic que de mica en mica composen una història que es dilata en el temps. En general, tot i el to distès que adopten moltes d'aquestes narracions, podem dir que el que hi predomina és l'amargor d'unes circumstàncies vitals molt dures, patiment i dolor. Com hem dit, aquests relats s'agrupen a l'entorn de determinades circumstàncies o entorns. Per exemple, un conjunt es refereix a una al·lota j...

"Solitud", Víctor Català

Solitud Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), 1904-1905 Edicions 62, 336 pàgines La Mila és una dona jova que es veu abocada, per la decisió del seu marit Matias, a convertir-se en l'ermitana de l'ermita de Sant Ponç, enclavada en un agrest paratge de muntanya. La seva vida monòtona i les seves frustracions la porten a un estat depressiu, del qual aconsegueix sortir gràcies a les seves llargues converses amb el pastor Gaietà, un home ple de bondat i saviesa que la guia pel territori muntanyenc i també gràcies al descobriment de la seva pròpia identitat. La narració empra un llenguatge que des del punt de vista actual pot representar certes dificultats de comprensió, perquè s'empren molts de vocables emprats en zones de muntanya, i també hi ha espai per paraules de català prenormatiu. A més, abunda molt la introspecció i la descripció de l'entorn. Solitud és una de les novel·les clàssiques de la literatura catalana de principis de segle XX, que s'emmarca est...