Das Buch des Totengräbers
Oliver Pötzsch, 2021
Traducció de l'alemany de Héctor Piquer Minguijón
Planeta, 528 pàgines
L'inspector Leopold von Herzfeldt inicia la seva tasca en el cos de policia de la populosa ciutat de Viena en el mateix moment en que entra en acció un assassí que comet crims contra dones joves, totes tallades pel mateix patró, a les empala brutalment. Fervent seguidor dels nous mètodes científics d'investigació criminal, això el portarà a topar amb l'ala més tradicional de la policia, que li posarà tots els obstacles possibles. Per sort, podrà teixir aliances amb el fosser del cementiri central de Viena, Augustin Rothmayer, i amb la telefonista de la comissaria Julia Wolf, que l'ajudaran a esclarir aquests crims i a descobrir una trama de corrupció en les més altes esferes.
Oliver Pötzsch ens acosta a una època i a una ciutat absolutament fascinants, la Viena de finals del segle XIX. És una populosa ciutat immersa en el trànsit a la modernitat, capital de l'imperi Austrohongarès i pol d'atracció de migrants d'arreu del mosaic de cultures que era aquest imperi de mil anys. En aquest context, observam les contradiccions entre la modernitat i la tradició, entre la il·luminació dels carrers, els tramvies i la pervivència dels valsos de la família Strauss i de la família imperial i reial. La investigació de von Herzfeldt ens passeja per una ciutat viva i també per una ciutat morta, el gran cementiri central de Viena, una fita de la modernitat i la necròpoli més gran d'Europa a l'època. És interessant la descripció de l'ofici de l'enterramorts que ens ofereix aquesta obra i les peculiars reflexions sobre el fet mortuori que se'ns ofereixen de la mà de Rothmayer. Igualment interessant és la lluita entre els nous i els antics mètodes d'investigació criminal, en l'alba de la ciència de la criminalística, que neix enmig del descrèdit per part dels policies més clàssics.
Ens trobam amb una bona novel·la d'aventura i misteri, una lectura entretinguda i que té el valor afegit del seu context històric, que sempre m'ha semblat especialment interessant.
Comentaris