"Demà, i demà, i demà", Gabrielle Zevin

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow
Gabrielle Zevin, 2022
Traducció de l'anglès d'Ernest Riera 
Edicions del Periscopi, 536 pàgines

En Sam i na Sadie veuen creuar-se les seves vides de nins arran d'una desgràcia: l'accident d'en Sam i la malaltia de la germana de na Sadie. Connecten de forma immediata amb els videojocs com a vincle entre els dos. Una dècada després, ja a la universitat, es tornen a creuar, i inicien una col·laboració que els portarà al cim del món dels videojocs mentre experimenten una vida personal amb alts i baixos marcada per l'amor que es professen sense que mai arribi a materialitzar-se.

Demà, i demà, i demà, es planteja com una novel·la rabiosament contemporània. En primer lloc per l'ambientació en el món dels videojocs, la indústria de l'entreteniment més dinàmica en l'actualitat,  que en aquesta novel·la és descrita d'una manera força acurada. Per altra banda, és també molt contemporània perquè aborda problemes actuals, en especial de la societat nord-americana, com ara els atacs amb armes de foc com a forma d'expressió de problemes individuals. També és molt contemporània la relació que s'estableix entre els personatges protagonistes, marcada per la incapacitat d'expressar els seus sentiments, pels problemes de manca de comunicació, pels malentesos i els sobreentesos... En aquest punt, la història d'en Sam i na Sadie m'ha recordat sobremanera la d'Alice i Mattia a La solitud dels nombre primers, una relació entre dues persones que s'estimen però que no troben el camí per fer real aquesta relació.

La narració és capaç d'abordar un món especialitzat com és el dels videojocs sense incórrer en un excés d'informació però transmetent una imatge correcta dels que és aquest món i de com funciona, per bé que és una informació de caire superficial. Podríem dir que és una lectura actual i moderna, que tanmateix no deixa de girar entorn del més tractat dels temes, com és l'amor i les distintes formes de viure'l. 

Comentaris