Virginie Despentes, 2015-2017
Traducció del francès d'Anna Casassas
Sembra llibres, 328 - 297 - 312 pàgines (llibres 1, 2 i 3, respectivament)
Vernon Subutex és un vestigi d'una altra època. Propietari d'una llegendària tenda de discos parisenca, no s'ha pogut, ni ho ha intentat, adaptar-se a la nova realitat del món digital. Després de vendre per internet les seves existències, poca cosa li queda a fer, sobretot després que la mort del seu amic i mecenes Alex Bleach. Es veu abocat a demanar ajuda als seus amics i acaba vivint al carrer, on de forma totalment inesperada esdevé una mena de gurú i assoleix una fama i una projecció que mai hagués pogut sospitar, encara que no tot és tan bo com podria semblar.
Si us heu demanat mai que se n'ha fet d'aquell jovent d'obres com Historias del Kronen, estau d'enhorabona, perquè Virginie Despentes ens en parla. L'autora francesa construeix una història basada en un personatge que representa el paradigma d'algú que s'ha quedat ancorat en una època i que renuncia a evolucionar; un etern adolescent, vaja. Ha aconseguit sobreviure fins que no li queda més remei que anar-se apalancant amb un i altre, fins que arriba a convertir-se en un sense sostre. Però en un gir inesperat del destí, gràcies a la seva habilitat com a punxa discos, es converteix en gurú, arrossegant una munió de gent allà on s'organitzen les trobades en què exerceix com una mena de summe sacerdot. A més, al seu voltant es crea un misteri de genera un cert interès en certs cercles de la indústria de l'entreteniment, com és què se n'ha fet d'una vídeo confessió que Bleach enregistrà a la casa de Subutex i que suposadament ella custodia.
Però la història de Vernon Subutex va molt més enllà de la seva vida, ja que a través de tot l'univers de personatges que ens envolten, Despentes fa una radiografia de la societat francesa de la seva època, en la qual tracta una gran diversitat de temes: els abusos sexuals, les drogues, l'auge de l'integrisme religiós islàmic, el creixement de l'extrema dreta, la vida dels sense sostre i molts d'altres.
El seu missatge no és especialment optimista, però s'ajusta força a la realitat d'una França trontollant en l'aspecte social, a les portes de forma recurrent del triomf electoral de l'extrema dreta i sota l'amenaça gihadista, en una època en què molta gent s'ha convençut de la futilitat de la seva vida i cerca donar-li un sentit, que en aquest cas trobem en les sensacions que els proporciona un discjòquei cinquantí.
Després de llegit les aproximadament 900 pàgines d'aquesta trilogia, queda clara l'habilitat de Despentes per llegir la realitat del seu temps i per crear una història amb múltiples arestes a partir d'un univers de personatges que comparteix la seva inquietud de no trobar-se del tot bé en el món. Crec que és un conjunt de novel·les que transmet de forma acurada la realitat de la nostra època, i per això, més enllà del periple vital de Subutex, és molt interessant.
Virginie Despentes (Nancy, França, 1969) ©️ Editions Grasset |
Comentaris