La Bataille d'Occident
Éric Vuillard, 2012
Traducció del francès de Jordí Martín Llovet
Edicions 62, 160 pàgines
Éric Vuillard, 2012
Traducció del francès de Jordí Martín Llovet
Edicions 62, 160 pàgines
Fidel al seu estil, que li va servir per guanyar el premi Goncourt amb L'ordre del dia, Vuillard ens acosta a l'esclat de la que seria coneguda com la Gran Guerra abans de ser batejada, malauradament, com la Primera Guerra Mundial. D'una forma més o menys desordenada, l'autor ens ofereix reflexions sobre el fet de la guerra, sobre el pla alemany que va ser gairebé infal·lible -el pla Schlieffen-, i sobre la reacció francesa que els portà a desbaratar la victòria fulminant dels teutons per abocar la guerra a un immens carnatge sense sentit: les trinxeres de finals de 1914, al front occidental, eren molt semblants a les de finals de 1918, només que abeurades per la sang de milions de francesos, alemanys, anglesos, belgues, australians, neozelandesos, nord-americans i gents d'altres nacions. Dins aquestes reflexions de l'autor sobre la guerra, potser les que podem veure com a més interessants siguin les que es refereixen a la condició de les víctimes, a la seva dissort i especialment al fet que la Gran Guerra és una baula més en la història de la infàmia expressada en l'existència dels camps de concentració, una cadena que començà amb la guerra anglobòer i que va tenir la seva més espantosa expressió en la Segona Guerra Mundial, però que en realitat continua allargant-se sense que se'n vegi el final.
Ens trobam davant una aproximació a la primera guerra plenament industrial que no acaba de ser del tot reeixida, en la meva opinió, perquè li manca un fil conductor, qualque element que enllaci les distintes parts de la narració i enganxi al lector. Té passatges brillants, però no s'acosta a la qualitat d'altres treballs del mateix autor, com la magnífica 14 de juliol.
PS: per fer una recomanació sobre el tema resulta inevitable parlar de The Guns of August, de Barbara Tuchman, un clàssic majúscul que conté la que és considerada com a la més bella descripció mai escrita en un llibre d'història.
Comentaris